sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Lake Bled & Lake Bohinj

Bled on yksi Slovenian suosituimmista kohteista eikä suotta. Otetaan mahtavat maisemat Juliaanisilta Alpeilta, lätkäistään siihen järvi ja järven keskelle kirkko. Edellä mainittuun vielä lisämausteeksi tuhat vuotta vanha keskiaikainen linna nököttämään kukkulan laelle järvinäkymillä ja paketti on valmis. Tästä syystä turistien määrä Bledissä on kesäkuukausina suuri, mutta oman matkani sijoittuessa syyskuun lopulle sai rauhassa nauttia syksyisistä väreistä ja paikan kauneudesta. Helpoiten tämä sujuu kiertämällä järvi kokonaan (vie vain n. 1-1,5h/6km matka) ja samalla voi havainnoida kuinka perspektiivi tästä hienosta maisemasta muuttuu matkan edetessä.

Hostellista järjestyi myös ilmainen kyyti Triglavin luonnonpuistoon Vintgarin rotkoon, jossa oli mahdollisuus tehdä 1,6km mittainen opastettu kävely vesiputoukselle ja takaisin. Reilun 3km mittainen lenkki kokonaisuudessaan siis. 4 euron suuruinen pääsymaksu oli naurettavan verrattuna puiston antiin: uskomattoman kirkasta vettä virtasi rotkon halki ja luonto hehkui upeissa syksyn väreissä. Tällä kertaa muitakin matkailijoita tuli vastaan, mutta ei häiritsevän paljon ja paikassa oli hyvät puitteet ja järjestelyt.

Sain israelilaiselta kaverilta vinkin tehdä päiväretki Bledistä Lake Bohinjille reilun puolen tunnin bussimatkan päähän, ja tartuin tähän saman tien nähtyäni paikalta otetut kuvat. Nähtyäni Vintgarin rotkon, otin bussin seuraavana aamuna yhdeksän jälkeen Bohinjille ja pakkasin vähän eväitä matkaan. Aloitin patikoinnin bussin päätepysäkiltä kohti Savican vesiputousta jonka alaosa sijaitsi 890 metrin korkeudessa. Kävelyä kertyi reilut 2,5km ensin itse kohdealueelle, josta oli 15-20 minuutin mittainen porrasnousu kohti putousta. Ylhäältä oli hienot maisemat, ja putous itsessään komea ilmestys.

Käveltyäni 2,5km takaisin kohti Bohinjia tarkoituksenani kiertää järven pohjoispuoli, huomasin nopeasti kuinka uskomattoman hienot ja karut maisemat olivat. Paikallisten mielestä omalla tavallaan paljon kauniimpi paikka kuin postikorttimainen Bled, ja tämän näkemyksen allekirjoitan kyllä helposti. Järven kiertämiseen varasin hyvin aikaa, reilussa parissa tunnissa taitoin luontopolkua pitkin n. 7km matkan pitäen taukoja ja kuvia räpsien. Tämän jälkeen maistui terassilla kahvi, ja edelleen korjailin leukaa paikalleen katsellessa maisemia.

Matkan viimeinen etappini tällä kertaa oli Bledin ja Ljulbjanan välissä sijaitseva keskiaikainen kaupunki Kranj, mutta päästäkseni sinne kävin vielä hakemassa Bledistä tavarani ja hyppäsin toiseen bussiin. Jälleen kerran, saavuin Kranjiin iltamyöhällä kuten jo monesti aiemmin tällä reissulla. Monet paikoista ovat olleet niin mielenkiintoisia, että päivän valoisat ajat on tullut tehokkaasti käytettyä hyödyksi eri paikkoja tutkiskellen.