maanantai 18. heinäkuuta 2016

La Habana & Trinidad

Kesäkuussa 2016 päätin matkustaa Kuubaan, ja olin varannut liput Air Francelta Barcelona-Pariisi-La Habana jo kolmisen kuukautta aiemmmin hyvään hintaan. Yhdysvaltojen kauppasaarron loputtua ja Castron veljesten vielä ollessa elossa, alkaa olla viimeisiä aikoja nähdä Kuuba ennen suuria muutoksia joista osa on jo eittämättä pantu alulle.

Kokeneelle reissaajalle kävi heti lähtiessä rankemman luokan mittavirhe, omatoimimatkaajalle Kuubaan tarvitaan ns. "tarjeta de turista" joka on ns. viisumia vastaava dokumentti. Tietenkään en ollut kyseistä dokumenttia hankkinut etukäteen kun siitä ei ollut missään mainittu enkä saanut sitä El Pratin lentokentän matkatoimistosta hankittua lennon lähtöä ennen sen ollessa suljetun koska oli sunnuntai. Tästä episodista tuli noin 400 euroa rotsiin ja jouduin bookkaamaan uudet lennot seuraavalle päivälle, sain ne onneksi samaan edulliseen hintaan.

Lento Havannaan sujui sangen leppoisasti Boeing 777-300ER -koneen kyydissä, katselin leffoja ja torkuinkin pienen tovin. Olin perillä puoli yhdeksältä illalla ja sain matkalaukkuni todella nopeasti ja tämän osalta kävi hyvä tuuri koska kentällä saattaa laukun saamisessa vierähtää joskus 2-3 tuntia. Sopimani kyyti oli heti vastassa ja pääsin puhumaan espanjaa paikallisten kanssa joka helpotti asiointia huomattavasti.

Majoituin hostalissa Centro Habanan alueella ja hyvin nukutun yön ja aamiaisen jälkeen lähdin tutustumaan jalan kaupunkiin. Heti ilmeni että kaupunki on täynnä vanhoja jenkkirautoja ja ties minkä vuosimallin päristimiä 1500-1600 sarjan Ladasta Moskvitšeihin. Hostalin sijainti oli kuitenkin sen verran hyvä etten tässä vaiheessa tarvinnut mittaria alle sen kummemmin, etenin hitaasti kävellen varjossa koska keli oli kostean kuuma +32 asteen paikkeilla.

Katedraalin aukiolla hörppäsin kahvit ja kiertelin samalla muita keskustan aukioita, lähinnä tutustuen katuelämään ja yrittäen olla aktiivinen matkustuspäivän jälkeen. Illalla istuskelin pitkän aikaa Malecónin rantabulevardilla jutellen paikallisen miehen kanssa jolla oli koira. Ilmassa oli ukkosta mutta itse sateelta vältyttiin, sain kuitenkin otettua muutaman kuvan komeasta salamoinnista.

Seuraavina päivinä kiertelin jalan hyvinkin kattavasti kaupunkia sekä Centron että Vedadon alueella, löysin hyviä ruokapaikkoja olin yllättynyt kuinka hyvin tehtyä ja kohtuuhintaista ruoka oli. Muutama vuosi sitten tilanne valitettavasti vielä oli se että tarjolla ei olisi ollut kuin riisiä ja papuja. Markkinatalous on tullut Kuubaankin ja uusia yrityksiä syntyy jatkuvasti ja se näkyy paremmin saatavilla olevina palveluina ja hyödykkeinä. Hienoimman illalliskokemuksen tarjosi Vedadossa ravintola El Litoral, jonka terassilta sai nautittua hienosta auringonlaskusta. Ruokakin oli erittäin laadukasta ja kohtuuhintaista.

Vietettyäni nelisen päivää Havannassa otin jaetun taksin lauantaina 350km päähän Trinidadin kaupunkiin, joka sijaitsee Havannasta kaakkoon. Matka kesti reilut neljä tuntia ja paikallinen musiikki pauhasi autossa volyymit yhtä lailla kaakossa. Perillä majoituin Havannan hostalista saatujen kontaktien perusteella kaupungin keskustaan. Heti saapuessani huomasin ison kontrastin Havannaan, nyt oltiin pienessä kolonialistisessa kaupungissa maaseudulla.

Trinidadissa sattui olemaan kyseisenä viikonloppuna vuosittaiset fiestat käynnissä ja tehdessäni Lonely Planetissa mainittua kävelykierrosta huomasin että kaupunki on täynnä hevosia ja ratsastajia jotka naukkailivat olutta hevosen selässä. Osa hevosista oli villimpää sorttia ja kaduilla sai varoa ettei tule jyrätyksi. Illalla yhdestä kaupungin aukioista järjestettiin konsertti ja porukkaa oli paikalla pilvin pimein nautiskelemassa musiikista ja oluesta. Saavuin itse paikalle käytyäni ensin syömässä illallista paikassa Guitarra Mia, josta sai kuubalaisen sikarin lahjaksi aterian päätteeksi.

Sunnuntaina olin sopinut kuljetuksesta edelleen jaetulla taksilla takaisin Havannaan mutta ennen sitä suuntasin aikaisin aamusta Playa Ancónille n. 10km päähän Trinidadista. Ranta oli erittäin hieno, täynnä valkeaa hiekkaa ja merivesi tosi kirkasta. Mikä parasta, turisteja tai ihmisiä ylipäätään oli paikalla melko vähän joten kierrosta sai tehdä rauhassa. Uimakamppeeni olivat Havannassa joten jouduin tyytymään kahlaukseen tällä kertaa. Ennen paluuta Trinidadiin käytin rannalla sijaitsevassa hotellissa nettiä tunnin verran koska en ollut tarkistanut sähköpostejani viikkoon. Kuubassa internetin käyttö on vielä tarkasti säännösteltyä ja siihen tarvitaan access token joka pitää ostaa suuremmista hotelleista joten tein jo reissun alussa tietoisen päätöksen olla käyttämättä nettiä muutamaan päivään.

Palattuani Havannaan vietin viimeisen yön toisessa hostalissa koska ensimmäinen majapaikkani oli valitettavasti täynnä. Omistajat Nelly ja Alejandro olivat uskomattoman ystävällisiä ja järjestivät kaiken puolestani ja koko oleskelustani heidän paikassaan jäi vain hyviä muistoja. Ei toinenkaan hostal huono ollut mutta paikkana persoonattomampi. Toissaviimeisen illan vietin Fabrica de Arte Cubanassa joka on ns. kulttuurin sulattamo jossa voi tutustua taiteeseen, katsella teatterinäytöksiä tai kuunnella musiikkia. Paikassa oli myös monta baaria ja paljon kansainvälistä porukkaa, erittäin suositeltava kohde siis!

Viimeinen päivä ennen illan lentoa kului jalkapallon EM-kisojen pelien parissa ja pakkailtuani tavarat olikin aika suunnata lentokentälle ja ottaa yölento Pariisiin josta jatkoin lyhyen vaihdoin jälkeen takaisin Barcelonaan.