sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Pohjois-Espanjan kierros

Matkablogi on ollut telakalla pitkän aikaa mutta aion korjata asian nyt takaperoisesti ja valottaa hieman jo tapahtuneita reissuja muutamien kuvien kera. Lukijoille välihuomiona kerrottakoon että kirjoittaja asuu tätä nykyä Barcelonassa, joten luvassa on sekä espanjalaisia maisemia että muita lähialueiden kuvauksia.

Lokakuussa 2015 teimme viikon kierroksen Pohjois-Espanjassa ja reitti kulki jotakuinkin seuraavasti:
Barcelona->Briñas(*)->Lekeitio->San Juan de Gaztelugatxe(*)->Bilbao(*)->Potes->Cangas de Onis(*)->Oviedo(*), La Coruña(*), Santiago de Compostela (*). Paikat joissa yövyimme on merkitty tähdellä. Ajoimme siis läpi Katalonian kohti La Riojaa, jatkaen Pais Vascon kautta Cantabrian ja Asturiaksen kautta Galiciaan. Lopulta Santiago de Compostelasta palasimme junalla 13h mittaisen pätkän Barcelonaan.

Pohjois-Espanjan sää voi olla hyvin vaihteleva, mutta olimme siinä mielessä onnekkaita että pienehköt sateet osuivat vain kahdelle päivälle ja muuten oli aurinkoista 20-24 lämpöasteen välillä. Lokakuussa Espanjassa on vielä suurilta osin maata oikein hyvät ja aurinkoiset kelit.

Matkalla ehti nähdä ja tehdä kaikenlaista, Briñasin pikkukylän jälkeen ajettuamme vehreän Baskimaan halki rannikkoa kohden yövyimme hienoilla merinäköaloilla varustetussa San Juan de Gaztelugatxen saarekkeen tuntumassa, kyseiselle saarekkeelle myös kivuten josta avautui hienot näköalat rannikkoa pitkin. Bilbaon kaupunkikierroksen jälkeen kurvasimme hiljaisemmille alueille Los Picos de Europan kansallispuiston alueelle poiketen Potesin kylässä josta jatkoimme vuoristotietä Cangas de Onisiin. Oviedo josta mm. Espanjan nykyinen kuningatar Leticia on kotoisin, yövyimme kaksi yötä. Tämän matkan varrella kävimme myös Los Lagos de Covadongalla, uskomattoman hienot vuoristojärvet n. 1000k korkeudessa ja näkymät 2,5km korkeille huipuille.

La Coruñan satamakaupunki kohteli meitä hyvin matkan loppupuolella ja päätimme noin 1000km mittaisen ajomatkan palauttamalla auton pyhiinvaeltajien päätepisteeseen (Camino de Santiago) Santiago de Compostelaan, jossa saimme palkinnoksi niskaan viimeinkin sadetta.
Pohjois-Espanjan hyvin erilaiset autonomiset alueet ja monipuolinen luonto on varmasti mahtava kokemus ja aluetta voi lämpimästi suositella kaikille.