sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Marrakech

Toukokuussa 2016 lensin viikonlopuksi Ryanairilla Barcelonasta Marrakechiin, lento kestää n. 2 tuntia ja maksaa sesongista riippuen 120-200 euroa. Oma hintani osui tuohon puoliväliin, menopaluu kustansi 170 euroa joka oli vielä kohtuuden rajoissa. Marrakechin lentokenttä on hyvin lähellä kaupungin keskustaa ja matka taittuu helpoiten joko ottamalla taksi tai fiksaamalla majapaikan kautta kuljetus perille asti. Tällä kertaa valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon, koska Medina (Marrakechin vanha kaupunki) on tunnetusti hyvin sokkeloinen enkä halunnut hortoilla +37 luvatuissa lämpötiloissa tarpeettomasti.

Viikonlopussa ehti mukavasti, olin perillä jo perjantai-aamuna aikaisin joten järjestin tavarani Riadiin(https://en.wikipedia.org/wiki/Moroccan_riad) ja siellä sain tutustua uskomattoman ystävälliseen Noureddineen joka auttoi minut alkuun karttoineen ja sai heti oloni tuntemaan hyvin kotoisaksi. Hän varmisti vielä että osasin navigoida pääaukiolle (Jemaa el Fna) ja sieltä takaisin majapaikkaan, ja ongelmittahan se sitten lopulta sujuikin. Kun tiemme erkanivat, kävin syömässä kattoterassilla ensimmäisen paikallisen aterian ja ennen illallista vietin aikaa puistossa (http://www.jardinmajorelle.com/) joka inspiroi artisteja vielä näinäkin päivinä.

Hygieniasta paljon Marokon yhteydessä puhutaan ja sanoisin että terve varovaisuus on hyvä säilyttää: hanavedestä pysyttävä kaukana ja käytettävä pullovettä, kädet kannattaa pestä huolella ja jättäisin ehkä katukeittiön kokeilemisen toiseen kertaan jos ei halua Van Ribbentropia matkaseuraksi. Omalta osaltani kaikki sujui hyvin, ruoka oli erittäin hyvää, kohtuuhintaista ja hyvin tehtyä. Ruokavinkiksi ravintola Nomad (https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293734-d7009101-Reviews-Nomad-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html) joka tarjoili hyviä kasvispihvejä, kanaa ja lammaspataa käyttäen tuoreita raaka-aineita.

Toisena päivänä olin varannut päiväretken Ourikan laaksoon Atlasvuorille, jonne matka kesti minibussilla noin tunnin. Matkaseurueeni kanssa (1 kanadalainen, 2 ranskalaista) tutustuimme tyypilliseen Berberien asumukseen jonka jälkeen trekkasimme vesiputoukselle n. 1500 metrin korkeuteen. Koska Marrakechissa oli edelleen +38 oli vuoristossa keli paljon suotuisampi ja viileämpi, oma arvioni n. 10 astetta vähemmän koska hiki ei virrannut kiivetessä solkenaan. Lopulta laskeuduimme takaisin laaksoon ja palasimme minibussilla takaisin Marrakechiin.

Sunnuntaina aamulla olikin aika pakata laukut ja palata Barcelonaan. Reissu teki hyvää ja lyhyestä ajasta huolimatta ei tullut oloa että olisi ollut liian kiire paikasta toiseen. Hyvällä ennakkosuunnittelulla lyhyemmästäkin reissusta saa paljon irti, ja tässä tapauksessa majapaikan henkilökunnan avuliaisuus teki lähtemättömän vaikutuksen.