lauantai 3. joulukuuta 2016

Australia & Uusi-Seelanti

Viimein koitti kirjoittajalle se vuosia odotettu hetki että matkaan oli taas lähdettävä ja tällä kertaa aivan toiselle puolen maapalloa, Uuteen-Seelantiin. Qatar Airways avasi lokakuussa 2016 uuden reitin Helsingistä Dohaan josta järjestyy suorat yhteydet Sydneyyn joten varasin heiltä erittäinkin kohtuuhintaiset lennot jo hyvissä ajoin loppukesästä. Halvimmillaan liput olivat 800 eur tietämissä, oma hinta lopulta asettui 1000 eur joka vielä sangen kohtuullista ottaen huomioon välimatkat. Helsinki-Doha välillä reitti lennetään A320 -konetyypillä joka on 6h lentoa ajatellen aika piskuinen, mutta Doha-Sydney -väli (14-15h) lennetään A380 -koneella jossa tilaa piisaa ja kapasiteettia 520 matkustajalle.

Reissun alkuperäistä suunnitelmaa alla lyhyesti listattuna, kokonaisuudessaan reissu kesti 19 päivää.

-Lento Dohan kautta Sydneeyn (Qatar Airways) jossa 3 yötä
-Lento Christchurchiin (Emirates) Eteläsaarelle
-Auto alle 11 päiväksi (Ace Rental Cars, Jari J kiitos vinkistä!)
-Reittinä Christchurch-Kaikoura-Greymouth-Fox Glacier-Wanaka-Te Anau-Milford Sound-Queenstown-Mt Cook Village-Christchurch
-Lento takaisin Sydneyyn (Emirates) jossa 2 yötä

Lentoni Sydneyssä oli ajallaan ja koska hotellin respa ei enää illalla ollut auki, hain huoneeni avaimen ennakolta sovittuun tapaan tallelokerosta ja noudin läheisestä supermarketista iltapalaa jonka jälkeen selailin nopeasta kännykästä uutiset. Silmiini sitten heti sattui "7.8 Richterin maanjäristys Uudessa-Seelannissa" ja tarkemmin luettuani selvisi että reissuni ei tule pysymään suunnittelemissani raameissa ja joutuisin todennäköisesti vaihtamaan ajoreittiäni. Tuossa vaiheessa en vielä tiennyt tarkemmin yksityiskohtia joten päätin palata asiaan lähempänä lentoani Eteläsaarelle.

Vietin ensimmäisen jokseenkin jetlagittoman päiväni Sydneyssä kävelemällä Botanic Gardensin kautta Sydneyn oopperatalolle. Oli mahtavaa nähdä tuo rakennus livenä vaikka sen oli nähnyt TV:stä ties kuinka monta kertaa aiemmin. Arkkitehtuuri miellytti silmää ja rakennus muistutti Delhin Lotus Templeä jonkin verran. En ollut tietoinen että arkkitehti tuli Tanskasta, lisäksi mielenkiintoista oli että talon mereen viettävillä portailla lepäilee aika ajoin hylje ja sen touhuja oli mukava seurailla.

Circular Quay jossa oopperatalo sijaitsee on Sydneyn lauttaliikenteen keskus joten hyppäsin suoraan lautalle ja suunnitin Manlyyn kaupungin pohjoispuolelle. Keli oli hieman pilvinen alkuunsa mutta alkoi kirkastua, Manly Beachilla ei juurikaan ollut auringonpalvojia ja jatkoin matkaani kierrellen käyden ensin teellä ja ennen keskustaan paluuta salaatilla Pure Wholefoodsissa (5/10 Darley Road) joka oli yllättävän pätevä mesta. Lauttamatkalla mennen ja tullen saa parhaat kuvat oopperatalosta mereltä käsin!

Pysyäkseni hereillä jatkoin suoraan Circular Quayltä matkaa bussilla Bondi Beachille josta kävelin ns. "cliff-walkin" Coogee Beachille. Reitti mukailee merenrantakallioita ja risteilee 3-4 rannan ja hautausmaan kautta päätepisteeseensä. Osa matkasta taittui kevyessä sateessa mutta perillä odotti pubissa pintti Guinnessia (joka oli tosin luokattoman huonoa verrattuna Dubliniin). Lopulta otin bussin takaisin keskustaan josta suunnistin hotellille nukkumaan.

Toinen päiväni Australiassa oli varattuna Blue Mountains -kierrokselle jonka olin varannut johon sisältyi bussikuljetus vuorille, opastetut kierrokset, eläinpuistokäynti ja päivän päätteeksi jokiristeily Olympic Parkista (Parramatta-joki) takaisin kaupunkiin. Blue Mountainsilla oli kyllä komeat näkymät, eniten teki vaikutusta sademetsien laajuus ja eläinlajien kirjo. Luontopolku laakson pohjalla oli rauhallista aikaa muusta turistilaumasta erossa pysytellen. Jatkoimme vuorilta matkaa eläinpuistoon jossa pääsin silittämään koalaa jota piti jatkuvasti syöttää ettei nukahtaisi kesken kuvaussession. Oma henkilökohtainen suosikkini oli ilman muuta vompatti, ja aitauksessa oleva krokotiili oli myös kokonsa puolesta vaikuttava tapaus. Jokiristeily oli mukava päätös päivälle, ilta-aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta lipuessamme takaisin keskustaan.

Kolmannen päivän aamuna otin taksi-juna -yhdistelmän lentokentälle josta lensin Christchurchiin. Lento oli suhteellisen lyhyt, vain 2,5h ja meni todella nopeasti. Olin ottanut ikkunapaikan nähdäkseni vilauksen Eteläsaaren alpeista, mutta valitettavasti juuri siiven kohdalta. Uuden-Seelannin kierroksesta lisää seuraavassa päivityksessä.