keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Demilitarized Zone / Panmunjom






Eilen aamulla lahdin hostellilta matkaan hyvissa ajoin jo kahdeksan jalkeen, koska opastettu kierros alkaisi 9:30 aikaan kaupungin keskivaiheilta Lotte Hotellista. Bussissa tapasin suomalaisen pariskunnan jona kanssa jutustelin siina sitten kierroksen myota.

Panmujomiin eivat korealaiset paase, joten vain ulkomaalaiset paasevat katsomaan mita rajalla tapahtuu. Nakemani jalkeen Berliinin muuri vaikuttaa lasten leikkikalulta....sen verran piikkilankaa, telamiinaa, tankkiesteita ja muuta mukavaa on varattu mahdollisen hyokkayksen varalta. Kierros on jarjestetty melko tarkalla aikataulutuksella, ja valokuvien otto tietyin osin on kokonaan kiellettya. Jokaisella tulee olla passi mukana alueella, eika Pohjois-Korean suuntaan saa osoitella tai muuten esittaa provokaatiota mahdollisen konfliktin valttamiseksi.

JSA:n (Joint Security Area) sisalla on koppi jonka sisalta demarkaatiolinja menee. Tarkoittaen siis sita etta kopin keskelta pohjoiseen olet Pohjois-Korean alueella. Kaiken kaikkiaan janna kokemus, suosittelen. Ilta sujuikin sitten barbecuen merkeissa, joka on aina loistavaa!

Tata kirjoittaessa olen saapunut maan kaakkoisosaan, Busanin satamakaupunkiin. Asukkaita on nelisen miljoonaa (2. suurin kaupunki Koreassa) joten vilinaa riittaa, mutta ei samaan malliin kuin Seoulissa. Tasta lisaa huomenna.