perjantai 25. joulukuuta 2009

Bagan





Lonely Planetissa mainitaan esimerkki jossa otetaan Euroopan kaikki keskiaikaiset katedraalit ja isketaan kaikki ne Manhattanin kokoiselle alueelle niin saadaan tulokseksi aika lailla sama vaikutelma kuin Baganin temppeleista. 20 neliokilometrin laajuisella alueella on alunperin ollut hurjat 4000 temppelia, mutta nykyisten laskelmien mukaan niita on noin 2200. Joka mittapuulla varsin vaikuttava paikka siis.

Koska aika alkoi kayda vahiin, otin Mandalaysta yojunan joka kesti 9 tuntia Baganiin. Juna oli luultavasti huonoin koskaan. Matkatovereina Vali-Amerikkalaisen pariskunnan lisaksi oli hyttysia ja hiiria. Ja paikkamme olivat paremmassa osastossa. Juna myoskin heilui seka pysty -etta vaakasuunnassa niin rajusti etta hyva etteivat penkit lahteneet saranoiltaan irti. Younet jaivat sina yona lyhyehkoiksi.

Baganiin paastyani ja levattyani vuokrasin polkupyoran ja lahdin kiertelemaan temppelialueita. Opaskirjassani oli kattavasti selostettu alueen historiaa, joten kiertelin monia erilaisia rakennelmia. Muutama temppeli alueella keraa paljon turisteja, joissain voi vaivatta tutustua aivan omassa rauhassaan. Auringonlaskua varten jatin tarkoituksella menematta suosituimpaan paikkaan, vaan valitsin hieman erilaisen mutta yhta hyvan vaihtoehdon. Samaan tulokseen oli tullut vain kourallinen muita turisteja, ja he lahtivat heti auringon laskettua, vaikka vasta tuolloin taivas alkoi todella varittya.

Kaksi ja puoli paivaa vierahti Baganissa suhteellisen nopeasti, ja sain jopa lahetettya muutaman postikortin. Postikorttien lahetys Myanmarista on luultavasti halvinta maailmassa, koska 4 kortin lahetys maksoi 30 senttia. Aikanaan nahdaan menivatko perille. Bagan jai mieleen jo pelkastaan kokonsa puolesta, ja rauhallisen ilmapiirinsa ja verraten vahaisen turistimaaran takia nautin paikasta enemman kuin Kambodzan Angkor Watista.