keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Hue





Hoi Anin sateen loputtua ja saatuani edes muutaman onnistuneen valokuvan lahdin kamppeet viela suhteellisen markana bussilla 110km pohjoiseen Hueen. Kyseessa oli ns. Open Tour Bus joka kiertaa lapi Vietnamin ja pois voi hypata missa vaiheessa vain. Tama matka kesti kuitenkin vain nelisen tuntia tauko mukaanlukien. Tie kulki vuoristossa ja oli kapeahko joten meno on hidasta.

Huessa majoituin Amigo Hoteliin, talla kertaa kalliinpuoleinen huone (11 euroa) yhdeksi yoksi mutta erittain laadukas ja hyva palvelu. Koska vietan kaupungissa vain paivan, vuokrasin moottoripyoran ja lahdin kiertelemaan mahdollisimman paljon paikkoja ennen pimeaa.

Ajelin ensin ulos kaupungista etelaan kohti kuninkaallisia hautoja ja pagodeja. Niita on useita siroteltuna ympari maaseutua, ja ajattelin katsastaa muutaman niista. Jokunen tuli loydettyakin, samoin kaunis pagoda metsikon keskella. Jonkun matkan paassa tulin jonkinasteisella sotaan liittyvalle paikalle, jossa paikallinen ukkeli naytti ympariinsa paikkoja. Ymmarsin sen verran, etta paikassa oli joukkohautoja joihin amerikkalaiset sodan aikana pistivat Viet Congin porukkaa monttuun. Kavin myos sisalla bunkkerissa jossa amerikkalaiset pitivat sotilaita vankeina.

Loppupaivan vietin Citadelissa joen pohjoispuolella. Kyseessa on suuri linnakealue, joka sai sodan aikana pommia oikein urakalla, ja osaa siita naytettiin restauroivan. Paljolti alue on kuitenkin saastynyt ja sisalsi kauniita temppeleita. Epahuomiossa jatin moottoripyoran cyclokuskien lahettyville, ja tietenkin joku pelle meni laskemaan takarenkaastani ilmaa. Kun palasin pyoralle, huomautti kaveri heti etta rengas tyhjenemassa kelpaisiko kyyti. Paatin samalta istumalta kaasuttaa tieheni, rengas ei kuitenkaan ollut puhki.