sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Laos / Savannakhet





Aikaistin rajanylitysta Laosiin parilla paivalla, koska Vietnamin sateet jatkuivat aina vaan. Rajanylitys Lao Baosta on katevin ja suosituin paikka menna rajasta yli maateitse, joten otin siis bussin Huesta suoraan Savannakhetiin sen kautta. Matka kesti yhteensa noin kahdeksan tuntia.

Savannakhetissa olin sopinut kaverini kanssa tapaamispaikasta, mutta koska bussikyyti kesti odotettua kauemmin tapasimme vasta iltasella eraassa kahvilassa. Huomasin pian etta Laosin hintataso on Vietnamia alhaisempi ja meininki rennompaa. Liikenteessa ei turhia toottailla, eika kiirehdita.

Laolainen elamanmeno on verkkaista. Perheet katsovat televisiota yhdessa, majapaikan respassa ei usein saata olla ketaan tai kaikki ovat nukkumassa. Savannakhetin osalta kaupungissa ei juuri ollut mitaan tekemista, lukuunottamatta kauniit Ranskan siirtomaavallan ajalta sailyneet rakennukset ja kaunis katolinen kirkko.

Kaupungin vieressa virtaa Mekong rauhallista kulkuaan ja joen varrella on muutama mukava ravintola. Kaupungin keskusta on jokseenkin hajanainen, paakadulla olivat ainoat katuvalot muiden katujen ollessa pimeana. Ravintolat ovat aika hajallaan muutaman korttelin alueella. Savannakhetissa tuli vietettya kolmisen paivaa josta matka jatkui paikallisella kolistimella Vientianeen, tasta enemman seuraavassa paivityksessa.