tiistai 10. marraskuuta 2009

Vientiane




Rytkyttelimme paikallisbussissa kymmenisen tuntia pohjoiseen Savannakhetista. Bussi pysahtyi monta kertaa ja vauhti oli alhainen koska tiet ovat huonossa kunnossa. Kaiken lisaksi kommunisteilla ei ole mihinkaan kiire, bussi lahtee sitten kun sen on aika lahtea.

Vientianeen saavuimme vasta pimean aikaan, seitseman jalkeen. Otimme yhteisen kyydin paikallisten kanssa skylabilla (paikallinen versio tuk-tukista), matkatavaroina sokeri -ja viljasakkeja ja muuta tarpeellista. Kyyti oli raskaasta kuormasta johtuen melko hidasta mutta sujuvaa ja paasimme keskustaan vaivatta.

Keskustasta loytyi guesthouse sopivahkoon hintaan joten majoittauduimme ja lahdimme syomaan laheiseen ravintolaan. Olut maistui erikoisen hyvalta pitkan bussimatkan jalkeen. Myohemmin kavimme viela pubissa, joita ei kovinkaan monta kaupungissa ole vaikka paakaupunki onkin.

Vientiane on mukavan rauhallinen, hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi Phnom Penhiin. Liikenne toimii ja liikennesaantoja noudatetaan, eika autoja ja moottoripyoria oli ylenmaaraisen paljon. Iltaisin kaupunki tuntuu rauhalliselta ja turvalliselta.

Paikallisten laskuopissa tuntuu olevan pienta parantamisen varaa. Ainakin kolmasti saman paivan aikana ravintolalaskusta puuttui joku juoma tai ruoka. Samaten internetkahvilassa soittamani ulkomaanpuhelun paikka unohti kokonaan laskuttaa. Illallisella hampurilaisen lisaksi olleet kevatrullat jaivat listalta pois, jatin tippia korvatakseni menetyksen.

Eilen illalla istuimme Liquidbar -nimisessa suhteellisen mukavassa juottolassa ja tarinoimme amerikkalaisen baarimikon kanssa, joka oli ollut reissussa 8 kuukautta. Myohemmin illalla saksalainen websivujen yllapitaja kertoi tulleensa vain uusimaan viisuminsa ja palaavansa Thaimaaseen jo seuraavana paivana. Koska pubi meni kiinni kommariaikojen mukaisesti keskiyolta, saimme kylla viela juomat mutta meidat ohjattiin takaovesta pihalle. Kauppa se on joka kannattaa.

Tanaan on taas +34 ja taysin pilveton keli, joten kavelimme paahteessa That Luangia katsomaan. Kyseinen monumentti on Laosin kansallissymboli ja oli vaikuttavan nakoinen ilmestys. Miinuspuolena sijaintinsa joka oli hieman syrjassa keskustasta nahden. Turisteja paikassa oli vain kourallinen.