keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Everest Base Camp Trek / Namche Bazaar






Pahoittelut myohastyneesta paivityksesta, mutta internetyhteys on saatavilla vain taalla Namche Bazaarissa, joka on hallinnollinen keskus Nepalin Himalayalla. Vaelluksesta on takana nyt kolme paivaa, ja huomenna matka jatkuu, seuraavassa pieni paivitys kuinka retki alkoi.

Saan ollessa melko pilvinen mutta sallien kuitenkin lennot vuoristoon, lensimme pienkoneella Kathmandusta Luklaan 2800 metrin korkeuteen maanantaina, josta kavelimme n. 3 tuntia Phakdingiin (2640m), jossa yovyimme. Jo talla matkalla maisemat olivat henkeasalpaavat, jo heti Luklasta naimme yli 3 kilometria korkean vuoren.

Eilen oli retken tahan asti rankin paiva. Nousu Phakdingista Namche Bazaariin kestaa 6-7 tuntia, ja nousua kertyy 800 metria. Ohut ilmanala alkaa tuntua hieman vaihtelevasti henkilosta riippuen yleensa noustessa yli kolmeen kilometriin, ja kylla sen jollain lailla huomasikin. Nousu oli ajoittain kova mutta hengissa selvittiin aina 3440 metriin.

Tanaan on valipaiva, koska elimistolle on annettava aikaa tottua korkeaan ilmanalaan. Oireita joita yleensa ilmenee melkein kaikilla on pieni paansarky, joka hoituu nesteytyksella. Vetta on juotava todella paljon niin ei tule turhia ongelmia. Itsellani ei suurempia oireita ole tahan mennessa ollut. Valipaivana on hyva liikkua ja toteuttaa "walk high, sleep low" -ajattelua, joten teimme paivaretken Everest View Hoteliin 3900 metriin. Ilma on tanaan todella utuinen ja sateinen, joten emme valitettavasti nahneet yhtaan vuorta. Eilen Namcheen noustessa nakyi 6370m korkuinen nyppyla joka oli todella vaikuttava.

Toivotaan huomiseksi parempaa saata, nousemme Tengbocheen 3800 metriin, jonka ei pitaisi tamanpaivaisen perusteella tuottaa ongelmia. Perjantaina jatkamme Dingbocheen 4400 metriin, jossa taas kaksi yota totutellen korkeaan ilmanalaan. Edessa on viela kovia nousuja joten suklaata, urheilujuomaa vetta kuluu. Katsotaan kuinka paasen paivittamaan uutisia, viimeistaan takaisintullessa taalta samasta paikasta. Koska internetyhteys on kallista sattuneesta syysta, joudun kuittaamaan taalta tahan.