lauantai 19. syyskuuta 2009

Tengboche / 3860m



Reitti Namche Bazaarista kohti Tengbochea seurailee Dudh Kosi -jokea kaukaa ylhaalta, ja maisemat laaksoon ja vuoristoon ovat henkeasalpaavat. Koska keli oli melko pilvinen, emme viela tassa vaiheessa nahneet Everestia tai muitakaan korkeita vuoria. Iltapaivaa kohden keli muuttui utuisen sateiseksi, joten kalvopuku tuli tarpeeseen.

Laskeuduimme lounaspaikkaan Jorsaleen n. 600 metria, ja taydella vatsalla edessa oli noin 3h nousu kohti Tengbochen kylaa 3860m korkeuteen. Nousu oli kohtuullisen vaativa, eika ohut ilmanala ainakaan asiaa auttanut, mutta oikealla vauhdinjaolla ja tauoilla sujui ilman suurempia ongelmia. Saavuttuamme perille kylasta nakyi vain luostari, koska ilma oli tosi pilvinen. Lamminta oli kymmenisen astetta.

Iltasella kavimme paikallisessa buddhalaisluostarissa seuraamassa seremoniaa noin vajaan tunnin verran. Naisten sisaanpaasyyn piti kysya erillinen lupa joka kyllakin sitten onnistui. Mielenkiintoinen kontrasti verrattuna korealaiseen ja japanilaiseen buddhalaisuuteen oli erilaisten symbaalien ja torvien kaytto mantran yhteydessa, seka suuri maara suitsukkeita.

Majapaikka oli kohtuullisen mukava, ja porukalla soimme ja joimme lamminta juotavaa yhteistilassa jossa oli kamiina ja tuolit ja poydat, ei mitaan erityismukavuuksia. Seuraavana aamuna olisi vuorossa 6h paivataival kohti Dingbochea, jossa viettaisimme toisen totuttelupaivan korkeaan ilmanalaan.