torstai 15. lokakuuta 2009

Choeung Ek Killing Fields




Eilen otin minibussin n. 14km Phnom Penhista paikkaan joka on taynna maan synkempaa lahihistoriaa. Kambodzassa oli Pol Potin hirmuhallinnon aikaan 343 tukikohtaa jossa rikkaita, alymystoa, laakareita ja muita oppineita laitettiin monttuun hyvinkin jarjestelmallisesti. Choeung Ek on yksi kuuluisimmista, koska se sijaitsee lahella Phnom Penhia ja suuri osa alymystoa asui tuolloin siella.

Itse paikka on suhteellisen pieni, verrattuna vaikkapa Auschwitzin keskitysleiriin. Teloitukset tapahtuivat luoteja saastaen kayttaen mm. bambukeppeja ja kirveita. Teloitettavilta sidottiin kadet selan taakse ja heidan silmansa peitettiin. Teloituksen jalkeen heidat joukkohaudattiin, osa elavalta. Lopuksi peittaakseen jaljet, teloittajat saivat surmansa usein niin, etta heidan paansa katkaistiin.

Talla paikalla on loydettyja ruumiita n. 8000, loput 11000 ovat huuhtoutuneet viereiseen jarveen. Koska sade huuhtoo maata ja kuluttaa sita, ruumiiden vaatteet nousevat pintaan aika ajoin, samoin luut ja hampaanpalaset. Tama oli selvasti nahtavissa paikkaa kiertaessa.

Itselleni oli uutta etta Khmerien hallinto pakeni Thaimaan rajan lahelle ja etta Pol Pot itse asiassa eleli siella kohtuullisen eristyksissa kuolemaansa asti joutumatta koskaan tilille massamurhista. Vuosien 1976-1979 valilla Kambodzassa sai surmansa 40% koko vaestosta, 2.4 miljoonaa tuolloisesta reilun 7 miljoonan populaatiosta.
Nyt asiat ovat menossa parempaan suuntaan, mutta varmasti jokaisesta perheesta loytyy joku jota kyseinen meininki joltain osin koskettanut.